Conferinta Online: Naming Solutions

In data de 2 iulie 2020 a avut loc conferinta online a proiectului NAMED cu titlul “Naming Solutions”, in cadrul careia am prezentat si am discutat rezultatele cheie ale cercetarii. Printre participantii conferintei se numara membrii ai Parlamentului European, reprezentanti al organizatiilor neguvernamentale, organizatori si manageri a programelor de formare a adultilor si reprezentanti ai mediului academic.


 In primul discurs al zilei europarlamentarul Lórant Vincze ne-a prezentat pe scurt istoria migratiei de munca din Romania, subliniind modul in care factorii politici si economici au modelat migratia romanilor dupa caderea cortinei de fier. Dl Vincze a descris, de asemenea, provocarile actuale pe care migratia de munca reprezinta pentru Romania. El totodata si-a exprimat speranta ca pandemia actuala ar putea actiona ca un apel de trezire pentru institutiile europene pentru a proteja mai bine lucratorii sezonieri din strainatate.


 In cel de al doilea discurs al zilei, luand cazurile de focare Covid-19 din abatoarele din Germania ca exemplu, europarlamentarul Erik Marquardt a subliniat ca pe seama acestora se pot relua discutiile legate de situatia migrantilor care lucreaza in UE, si a indemnat consolidarea eforturilor in directia incluziunii acestora.  Educatia si formarea migrantilor, dupa parerea domnului deputat Marquardt, nu insemana numai calificarea fortei de munca sau satisfacerea nevoilor individuale de formare, ci este si un instrument de construire a unei societati mai bune pentru toata lumea.


 Dr. Kamila Kamińska-Sztark a sustinul cel de al treilea discurs al conferintei. Cercetator in stiintele educatiei la Universitatea Wrocław si presedinte al Asociatiei pentru Educatie Critica din Wrocław, doamna Dr. Kamila Kamińska-Sztark ne-a vorbit despre experienta lor legata de formarea migrantilor de munca pe parcursul pandemiei Covid-19. Pornind de la experientele dobandite pe parcursul pandemiei in legatura cu educatia copiilor proveniti din familii de migranti, Dr. Kamińska-Sztark a ilustrat ca educatia poate avea o implicare mai larga in incluziunea sociala a migrantilor.


 Dupa o prima runda de intrebari si raspunsuri dl. Dominik Hammer a prezentat rezultatele principale ale raportului de studiu NAMED, dupa care s-a dezvoltat o discutie in cadrul careia participantii au impartasit solutii practice si propuneri de politici pentru a ajuta migrantii de munca.


 Conferinta „Naming Solutions” a fost bine organizata si a suscitat un interes semnificativ, platforma online asigurandu-ne un mediu adecvat pentru prezentarea si discutarea studiului nostru. Echipa de proiect multumeste prin aceasta cale invitatilor si participantiilor pentru toate contributiile lor. In ciuda provocarilor formatului digital, participantii au reusit sa prezinte diverse perspective si sa ajunga la discutii interesante, facand astfel evenimentul un real succes.

 

Pagina de web al europarlamentarului Vincze Lóránt a raportat despre evenimentul nostru.NAMED CA EXEMPLU DE BUNA PRactica

Nationale Agentur beim Bundesinstitut für Berufsbildung (Agentia Naționala din cadrul Institutului Federal pentru Educatie și Formare Profesionala) a publicat un articol online numind proiectul NAMED un exemplu de buna practica pentru proiectele Erasmus+ aflate in curs de desfasurare. Articolul poate fi gasit aici

Atelier Online de Invatare pe termen Scurt Dedicat Echipei De Proiect

Din 15 iunie pana in 17 iunie, NAMED a organizat cea de-a doua activitate comuna de invatare pe termen scurt dedicata echipei de proiect. Deoarece actuala pandemie de coronavirus nu a permis o intalnire personala, activitatea de invatare a fost organizata online. In cadrul atelierului nostru de trei zile, am invatat mai multe despre alcatuirea programelor de invatamant, a cursurilor si a metodelor de predare menite sa educe migrantii, dar și despre instrumentele online de predare și invatare, in general. Pe langa prezentari, atelierele noastre au cuprins si excercitii de formare care ne-au ajutat sa memoram mai bine si sa reflectam asupra a ceea ce am invatat. Multumim lectorilor nostri invitati Maria Butyka, Andrea Kovács Hitter și Jelena Stasinic pentru discutiile inspirate si amanuntite care ne-au ajutat sa fim mai bine pregatiti pentru a doua etapa a proiectului nostru, care se va axa pe crearea unui curriculum transversal pentru migrantii de munca.

Studiul Nostru Este Online

Ca parte a proiectului nostru, am realizat un studiu sociologic privind cerintele educationale ale migrantilor de munca. Acest studiu este acum publicat pe site-ul nostru. Il gasiti aici, iar rezumatul executiv poate fi gasit aici. Acest rezumat executiv poate fi accesat si in limba germana, maghiara si romana.

NOTE LEGATE DE CERCETARE: pregĂtirea pentru un interviuRI

Datele pe care ne bazam in studiul nostru consta in principal din interviuri narative pe care le-am efectuat cu migranti de munca activi din UE. Deși manipularea atenta a datelor este importanța, in fiecare proiect de cercetare, trebuie luate masuri de precautie suplimentare, in cazul in care cercetatorii sunt implicati in generarea datelor (in cazul nostru prin co-construcția datelor din interviuri). Cu mult inainte de inceperea interviurilor individuale, am inceput sa ne pregatim pentru ele. Iata cateva aspecte la care am acordat o atentie deosebita in timpul pregatirilor noastre:
 
 - Asigurarea consimtamantului informat. Aceasta include asigurarea, ca partenerul de interviu intelege, modul in care datele lor vor fi stocate si procesate si de ce si care sunt drepturile lor cu privire la materialul pentru interviu. Inseamna, de asemenea, informarea persoanei intervievate despre cine va avea acces la datele lor și despre modul în care acestea vor fi anonimizate. Aceasta nu este doar o cerinta legala pentru a respecta EU-GDPR, ci este și o cerinta de baza a eticii cercetarii. In plus, informarea partenerilor de interviu contribuie in mod corespunzator la o atmosfera de interviu deschisa, pozitiva. Consimtamantul informat constituie, asadar, temelia pentru un interviu cuprinzator, bogat in continut, in cadrul careia intervievatii isi impartasesc liber povestile de viata.
 
 - Stabilirea potrivita a datei interviului. Intervievarea migrantilor de munca inseamna intervievarea unor persoane care muncesc mult, inclusiv ore suplimentare (de multe ori neplătite). Acest lucru inseamna ca adesea interviurile pot avea loc seara sau in weekend. Atunci cand interviul are loc in afara localitatii de domiciliu a cercetatorilor, acest lucru presupune cautarea unui hotel si pregatirea calatoriei.
 
 - A-si face timp. Durata unui interviu, in special intr-un format deschis, narativ, depinde de ce spune partenerul de interviu și cum. Operatorii de interviuri ar trebui sa evite sa transmita orice impresie de graba sau garbire si sa se pregateasca pentru un interviu lung, de durata atunci cand face programarea interviului. De asemenea, este recomandat sa planificati in asa fel incat sa ajungeti mai devreme pentru a avea timp suficient pentru gasirea locatiei alese a interviului.
 
 - Gasirea locatiei potrivite. In principiu, interviul ar trebui sa aiba loc intr-un spatiu cu o acustica buna incare interviul poate fi sustinut fara sau putine intreruperi. Ceea ce este cel mai important este insa faptul ca interviul sa fie realizat intr-un loc in care intervievatul se simte confortabil. Aceasta ar putea implica rezervarea unei camere separate intr-o cafenea sau o vizita la domiciliul intervievatului. In unele cazuri, poate insemna efectuarea interviului prin telefon sau apel video. In astfel de cazuri, operatorul trebuie sa se asigure ca serviciile utilizate sunt conforme cu GDPR.
 
 - Pregatirea echipamentului. Operatorul de interviu trebuie sa se asigure inainte de fiecare interviu ca aparatul sau de inregistrare functioneaza corespunzator, totodata este recomandat sa aiba si baterii de rezerva. Schimbarea bateriilor sau activarea un dispozitiv de inregistrare de rezerva in timpul interviului, poate intrerupe fluxul narațiunii. In plus, schimbarea dispozitivelor ar putea insemna inregistrarea interviului la o calitate mai scazuta a sunetului. De asemenea, operatorii ar trebui sa aiba la indemana un stilou de lucru si un caiet de notite, atat pentru anumite note facute pe durata interviului, cat și pentru primele observatii care in mod ideal ar trebui scrise imediat dupa terminarea interviului.

NOTE LEGATE DE CERCETARE: De ce folosim interviuri narative în studiul nostru

Interviurile biografice-narative sunt adesea folosite pentru a genera date pentru analiza traiectoriei vieții unei persoane. La baza presupunerii fundamentale a metodei este faptul ca biografia unei persoane reprezinta o sinteza a factorilor sociali și individuali care modeleaza povestea lor de viața. Analizarea biografiilor ne permite astfel sa fim sensibili la impulsurile interioare ale comportamentului unei persoane, la influenta mediului social al persoanelor, precum si la impactul unor tendinte sociale, economice și politice mai mari. Utilizarea metodelor biografice pentru a analiza situatia migrantilor aflati la munca in strainatate nu este noua. De altfel, unul dintre punctele distinctive ale cercetarii moderne in domeniul migratiei este in acelasi timp un element distinctiv al cercetarii biografice in stiintele sociale. Studiul „The Polish Peasant in Europe and America”, care cuprinde cinci volume si a fost publicat pentru prima data in 1918 de William Isaac Thomas și Florian Znaniecki, are si un volum intitulat „Life Records of an Immigrant”. In aceasta carte, Thomas si Znaniecki analizeaza scrisorile si alte inregistrari ale vietii personale pentru a obtine o perspectiva mai profunda asupra structurilor sociale si a experietelor personale implicate in modelarea migratiei din Polonia in Statele Unite ale Americii. In ceea ce priveste alegerea datelor, autorii remarca:
 
„Analizand experientele si atitudinile unei persoane, ajungem intotdeauna la date si fapte elementare care nu sunt limitate exclusiv la personalitatea acestui individ, ci pot fi tratate ca simple exemple mai mult sau mai puțin generale de date sau fapte, si pot fi astfel utilizate pentru determinarea legilor devenirii sociale” (p. 6). 
 
Peste cateva randuri ei afirma:
 
”Putem spune linistit, ca inregistrarile personale, cat mai complete posibil, constituie materialul sociologic perfect, si daca cercetarea sociala trebuie sa recurga la alte resurse se datoreaza numai dificultatii practice de a obtine aceste inregistrari in momentul cautarii pentru a acoperii totalitatea de probleme sociologice, dar si a cantitatii enorme de munca care trebuie efectuata pentru a face o analiza adecvata a tuturor materialelor personale necesare caracterizarii vietii unui grup social” (p. 6-7).
 
Nu trebuie sa impartasim ierarhizarea datelor biografice de catre autori ca fiind datele sociologice principale cu scopul de a vedea o abordare biografica pentru crearea de date sociologice bogate.
 
Un alt avantaj al utilizarii interviurilor biografice ca metoda de generare a datelor este ca intervievatul (in studiul nostru folosim termenul de „partener de interviu”, evidențiind co-construcția interviului), are mai mult control asupra procesului de interviu. Lasand oamenii sa-si spuna povestea in mod neintrerupt si tragand din narațiune pentru a ghida anchetele, poate fi evitata o „atmosfera de interogare” si poate fi evitata neincrederea. Acest lucru este relevant, in special atunci cand vorbim cu partenerii de interviu dintr-un grup care se confrunta adesea cu ostilitate si hartuire, cum ar fi migrantii de munca.
 
Interviurile biografico-narative pe care le-amefectuat pana acum au confirmat ca alegerea noastra referitor la metoda interviului a fost una corecta, oferindu-ne date bogate si in mod repetat un feedback pozitiv din partea intervievatilor nostri. 

Evenimentul NOSTRU multiplicator VA AVEA LOC la Bruxelles IN CURAND

Primul nostru eveniment multiplicator va avea loc in mai 2020 la Bruxelles. Parlamentari UE, expertii in domeniul migratiei si a educatiei vor discuta concluziile studiului. 

Logotipul proiectului A FOST publicat

Va prezentam cu mandrie logotipul proiectului! Multumiri partenerului nostru FEPS care a proiectat logotipul!

InTALNIREA de proiect De la Hanovra

In mai 2019, ne-am intalnit la Hanovra pentru a discuta despre progresul proiectului. 

APARITIE in Publicatie

KEB Deutschland a publicat despre proiectul nostru in raportul lor anual pe anul 2018. Suntem onorați!

 

Reuniune de proiect în Wroclaw

Prima intalnire a echipei de proiect a avut loc in septembrie 2018. Sa ne cunoastem mai bine si sa programam etapele proiectului au fost obiectivele principale ale intalnirii.